5 Μαρ 2009

Λίστα συγγραμμάτων:στο ίδιο έργο θεατές…

Η εξεταστική έχει τελειώσει και η καθημερινότητα των μαθημάτων επιστρέφει στο οικονομικό. Αν υπάρχει ένα γεγονός που επισκίασε τη διεξαγωγή αυτής της εξεταστικής είναι η μη έγκαιρη διανομή των περισσότερων συγγραμμάτων, ο ελάχιστος χρόνος για διάβασμα και γενικότερα μια κατάσταση χάους που επικράτησε στο σύνολο του ελληνικού πανεπιστημίου. Απόρροια των παραπάνω είναι και τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που παρατηρούνται σε πολλά από τα μαθήματα που έχουν ήδη βγει αποτελέσματα. Τι οδήγησε σε αυτή την κατάσταση είναι πλέον σε όλους γνωστό. Ο νέος νόμος-πλαίσιο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει η κυβέρνηση και η διάταξη που μιλά για λίστα συγγραμμάτων έχουν φέρει αυτήν την κατάσταση με συνέπεια:

-Σε διάφορα μαθήματα να παρατηρείται το φαινόμενο τα θέματα των εξετάσεων να είναι στο αντίθετο βιβλίο από αυτό που πολλοί είχαν επιλέξει. Και όλοι απορούσαν που βρέθηκαν αυτά τα θέματα…

-Όλοι οι φοιτητές είχαν μπει σε μία διαδικασία να δανειστούν βιβλία συναδέλφων τους μήπως και καταφέρουν να έχουν μία συνολική εικόνα για το μάθημα. Πολλοί αναγκάστηκαν να αγοράσουν από βιβλιοπωλεία διάφορα βιβλία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μαθημάτων.

Αν η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε και περιγράψαμε και παραπάνω είναι αρκετή για να μην ξαναθέλουμε να πάρουμε συγγράμματα με αυτόν τον τρόπο, για το υπουργείο Παιδείας μάλλον δεν αρκεί. Έτσι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά ενώπιον τον δηλώσεων, ψάχνοντας για άλλη μια φορά από πού ΄΄πέφτουν΄΄ τα θέματα και ποιο χρησιμοποιεί ο καθηγητής. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν θα πάρουμε έγκαιρα τα βιβλία σε αυτό το εξάμηνο ή αν θα οδηγηθούμε πάλι σε αναβολές εξεταστικής, μαθημάτων κλπ…Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι για την κατάσταση που επικρατεί μοναδικός υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο που τόσο εμμονικά θέλουν να εφαρμόσουν ένα νόμο που πλέον δε θέλει κανένας μέσα στο πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα μαθήματα έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται οι παροχές βιβλίων και η διανομή μόνο ενός(για παράδειγμα στο μάθημα Μακροοικονομική ΙΙ, πλέον δίνεται ένα βιβλίο ενώ μέχρι πέρσι δινόταν και του Mankiw και της Κατσέλη ).Βέβαια για κάποια φερέφωνα της κυβέρνησης μέσα στο πανεπιστήμιο(βλ. ΔΑΠ) δεν τίθεται θέμα κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων και ο νόμος κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ότι και να λένε όμως είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι απώτερος στόχος του κράτους είναι η μείωση των φοιτητικών παροχών και αυτό περνάει και μέσα από την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για οριστική απόσυρση του νέου νόμου-πλαίσιο που το μόνο που έχει καταφέρει να κάνει είναι να φέρει ένα χάος στο πανεπιστήμιο τα δύο τελευταία χρόνια και κάθε προσπάθεια εφαρμογής του συναντάει την αντίσταση των φοιτητικών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: