29 Μαρ 2009

Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό!

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της πιο χυδαίας επίθεσης απέναντι στο πανεπιστημιακό άσυλο και την ύπαρξη του. Καθημερινά πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλα παπαγαλάκια φωνάζουν ως εδώ απέναντι στην εγκληματικότητα και ότι την προστατεύει, στοχεύοντας ουσιαστικά στην κατάργηση του ασύλου, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ποιον εξυπηρετεί όμως αλήθεια αυτή η κουβέντα;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιον προστατεύει. Μήπως προστατεύει τους κουκουλοφόρους, μήπως τον επαναστατικό αγώνα ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση ή μήπως συμμορίες ληστών που χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο ως κρησφύγετο. Ας σοβαρευτούμε, μια κυβέρνηση τίποτα από τα παραπάνω δεν την τρομάζει...Προβλήματα για μια κυβέρνηση δημιουργούνται μόνο όταν ο λαός αντεπιτίθεται έμπρακτα στην πολιτική της.
Οι φοιτητές και οι κινητοποιήσεις τους απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική , οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει η κυβέρνηση είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από μια βόμβα σε ένα κρατικό κτίριο. Αυτούς και μόνον αυτούς φοβούνται όσοι μας διασφαλίζουν σε τηλεοπτικά παράθυρα ότι θα νικήσουν τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Επιχειρούν έτσι να αλλάξουν την πολιτική επικαιρότητα, έστω και τηλεοπτικά, παραβλέποντας την ολοένα και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας στο όνομα της οικονομικής κρίσης κάνοντας μονοθεματικά δελτία για την εγκληματικότητα που υπάρχει κοντά σε χώρους πανεπιστημίων. Ο στόχος όσων υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου είναι ξεκάθαρος. Οι πολίτες δεν πρέπει να αναζητούν μια λύση για ένα καλύτερο αύριο, αλλά πολύ περισσότερο να αγωνιούν κάθε στιγμή για την ασφάλεια τους. Έτσι, να στηρίζουν αυτόν που μπορεί να την εξασφαλίσει…

Σε αντίθεση με ότι θέλουν να μας πουν, το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν υπάρχει απλώς για την διακίνηση ιδεών. Αυτό το διασφαλίζει άλλωστε το ελληνικό Σύνταγμα. Το άσυλο δεν αποτελεί το φύλακα της δυνατότητας κάποιου να μοιράσει μια ανακοίνωση. Αυτό το κάνει και στο δρόμο, όπου μέχρι και οι φασιστικές απόψεις του ΛΑΟΣ επιτρέπονται..Το άσυλο είναι ο φύλακας του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, η προστασία του νεολαιίστικου και ευρύτερου λαϊκού κινήματος κόντρα στην φυσική και πολιτική περιστολή του. Είναι εκεί που οι φοιτητές βρίσκουν προστασία από τις δυνάμεις καταστολής, είναι ο θεσμός διασφάλισης της δυνατότητας πραγματοποίησης αγώνων με ριζοσπαστικές μορφές και άρα ικανότητα να πετύχουν σημαντικές νίκες όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια. Το άσυλο τους ενοχλεί ακριβώς γιατί διαμορφώνει καλύτερες θέσεις για το λαϊκό κίνημα. Το άσυλο τους ενοχλεί ακριβώς γιατί βρίσκεται στην απέναντι όχθη της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Είναι χρέος δικό μας να υποστηρίξουμε τον θεσμό του ασύλου κόντρα στην επίθεση που εξαπολύεται. Είναι χρέος παράλληλα δικό μας να διαμορφώνουμε κάθε μέρα, αγώνα τον αγώνα και συζήτηση τη συζήτηση, έναν πραγματικά ανοιχτό χαρακτήρα για το πανεπιστημιακό άσυλο. Θέλουμε οι πανεπιστημιακοί χώροι να είναι πραγματικά κοινωνικά και πολιτικά εργαστήρια, χώροι αναζήτησης και ριζοσπαστισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε συστράτευση όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του πανεπιστημίου αλλά και την ενεργοποίηση των φορέων του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Να βγάλουμε μπροστά τη δικιά μας λογική για το άσυλο, να κερδίσουμε ολόπλευρα την πολιτική και ιδεολογική μάχη της περιόδου. Το άσυλο είναι για τους φοιτητές και τους εργαζομένους, για να ενεργοποιεί και να ευνοεί την αμφισβήτηση κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές, για να δίνει ώθηση στην ανησυχία, για να προστατεύει τους αγώνες τους.
Υπερασπιστές του ασύλου είναι οι ίδιοι οι Σύλλογοι, η νεολαία και ο εργαζόμενος

Δεν υπάρχουν σχόλια: