26 Απρ 2010

‘’Εθνικό πλαίσιο προσόντων-Αναγνώριση κολεγίων’’

Παρότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιούργησε ελπίδες σε μερίδα του κόσμου για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης , φαίνεται ότι παγιώνεται μια κατάσταση εμπέδωσης αντιδραστικών μέτρων και προσπάθεια αναίρεσης ιστορικών κεκτημένων . Στο χώρο της παιδείας βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει την προσπάθεια εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης βαδίζοντας στα χνάρια της ΝΔ . Στη συγκυρία που διανύουμε δύο είναι οι κύριες αιχμές που ιεραρχούνται από την κυβέρνηση: η ψήφιση του εθνικού πλαισίου προσόντων και η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων με άμεσο σκοπό την ισοτίμησή τους με τα δικά μας πτυχία .Στο σημείο αυτό έχει μια αξία να εξετάσουμε πώς μας επηρεάζει καθένα από αυτά τα μέτρα και γιατί πρέπει να αποτελέσουν το βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Τι προβλέπει όμως το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων;;;
• την αντιστοίχιση των πτυχίων σύμφωνα με τους κύκλους σπουδών της Μπολόνια (bachelor-master-διδακτορικό) σε επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες με βάση την κατάταξή τους σε 8 επίπεδα:(α)Δημοτικό, β)Γυμνάσιο, γ)Λύκειο, δ)Μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευση-ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ, ε)ΑΕΙ - ΤΕΙ, στ)Μεταπτυχιακά, ζ)Διδακτορικά). Οι οποίες θα ορίζουν και το νέο εύρος επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στον απόφοιτο κάθε βαθμίδας.
• την προώθηση του Europass & του Ατομικού Μητρώου Δια Βίου Μάθησης (ατομικός φάκελος προσόντων)
• την αντιστοίχιση των πτυχίων της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τους μηχανισμούς αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας που προβλέπονται από το νόμο της Αξιολόγησης των Ιδρυμάτων του 2005.
• τη διαμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικής Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) που θα εξετάζει τους αποφοίτους όλων των βαθμίδων και θα «αξιολογεί» αν δικαιούνται να έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που οριοθετεί το γνωστικό αντικείμενο του κάθε αποφοίτου και του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) το οποίο μέχρι το 2013 θα είναι εκείνο που θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολλεγίων. Από κει και πέρα (μετά το 2013) θα αναλάβουν οι επιστημονικές ενώσεις (ΤΕΕ, ιατρικοί - δικηγορικοί σύλλογοι ,οικονομικό επιμελητήριο κλπ) την αναγνώριση και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Πώς μας πλήττει μια τέτοια εξέλιξη;;;
• Αποστοιχίζει πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα από το πτυχίο. Ή για να το πούμε πιο απλά, το πτυχίο από εκεί που κατοχύρωνε το δικαίωμα εισαγωγής στον αντίστοιχο επαγγελματικό κλάδο, πλέον θα αποτελεί ένα απλό πιστοποιητικό γνώσεων ή δεξιοτήτων και πλέον το ζήτημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης μετατίθεται στο ΕΚΕΠΙΣ. Το πτυχίο από μια διέξοδος σε μια εν δυνάμει καλύτερη ζωή, γίνεται απλά πάσο γα να έχουμε το δικαίωμα να επανεξεταζόμαστε για μια ζωή από το κράτος, για το αν έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμε το επάγγελμά μας (το αυτονόητο δηλαδή ,αφού έχουμε το πτυχίο).
• Καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Από την περίοδο που όλοι μαζί σαν απόφοιτοι μπορούσαμε να διεκδικούμε την κατοχύρωσή μας από το πτυχίο, μας καλούν να περάσουμε σε μια περίοδο όπου το πτυχίο θα είναι ένας Ατομικός Φάκελος Προσόντων (όπως προστάζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία), και όπου ο καθένας ανάλογα με το εύρος των πτυχίων, των σεμιναρίων, των δεξιοτήτων και της προϋπηρεσίας που θα έχει, θα διαπραγματεύεται για τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Γίνεται έτσι σαφές, ότι αυτή η κίνηση θα χτυπήσει τους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης στην αγορά εργασίας, εντείνοντας τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των αποφοίτων και ωθώντας μας στο διαρκές κυνήγι πιστοποιητικών
• Αποτελεί το συνεκτικό ιστό για να υλοποιηθούν μια σειρά από άλλες αντιδραστικές διατάξεις που έχουν ακυρωθεί από το φοιτητικό κίνημα. Έτσι, σύστημα οκτώ βαθμίδων δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολών ή χωρίς τα ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης-αιώνιο τρέξιμο και επανακατάρτισητων αποφοίτων με τα έξοδά τους. Από την άλλη, σε ένα τέτοιο σύστημα οκτώ βαθμίδων χωράνε μια χαρά τα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δηλαδή, μια σειρά επιχειρήσεων εκπαίδευσης που πιέζουν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα σε πιο αποστειρωμένα και τεχνοκρατικά μονοπάτια, ευθυγραμμίζοντας έτσι την εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
• Τέλος, μια τέτοια διάταξη έρχεται να πολυκατακερματίσει τους αποφοίτους των σχολών σε διαφορετικές βαθμίδες μέσα από τους μηχανισμούς της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, ενεργοποιώντας έτσι τις πιο αντιδραστικές διατάξεις του νέου νόμου πλαισίου που παρέμεναν ανενεργές αλλά κυρίαρχα ρευστοποιώντας πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων.
Σε Casus Belli για το φοιτητικό κίνημα εξελίσσεται η νέα κίνηση της κυβέρνησης, όταν το Σάββατο 10/4 το ΣτΕ αποφασίζει να εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια του εξωτερικού και στα παραρτήματά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια τόσο σημαντική τομή για το ελληνικό πανεπιστήμιο επιχειρείται να λειτουργήσει σε κενό για τους φοιτητές χρόνο, μέσα στο Πάσχα. Και φυσικά βάζει τέλος στις όποιες αρχικές κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης για απόσυρση των αδειών των 33 κολεγίων που δόθηκαν τις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης ΝΔ. Με την αναγνώριση του Σαββάτου και επίσημα αναγνωρίζει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Το 2007 δόθηκε μια ιστορική μάχη διαρκείας μεταξύ του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του φοιτητικού κινήματος για το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος και δη του άρθρου 16 που υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Με όλες τις σχολές στην Ελλάδα κατειλημμένες για μήνες και την κοινωνία να είναι σύσσωμη στο πλάι των φοιτητών το φοιτητικό κίνημα καταφέρνει να μπλοκάρει την αναθεώρηση και να στείλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που έτριβαν μέχρι τότε τα χέρια τους, στα σκουπίδια.
Έκτοτε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν αυτή την ελληνική «ιδιαιτερότητα», την σφραγίδα που άφησε δηλαδή το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα στο Σύνταγμα ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό. Μετά την συντριπτική ήττα της, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ σε πλήρη συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ, φέρνει στο προσκήνιο τα κολλέγια ώστε να αποτελέσουν τον Δούρειο Ίππο για αναγνώριση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την πίσω πόρτα...
3 χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τελικά, φέτος, μες στις διακοπές του Πάσχα (τυχαίο άραγε;;;) η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία αναγνωρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ύστερα από πολλές ατυχείς προσπάθειες των προκατόχων τους, της ΝΔ, που ναυάγησαν λόγω της μαχητικότητας του φοιτητικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια.
Για να το συγκαλύψουν, μιλάνε για επαγγελματική αλλά όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση. Μα μόνο αυτό ζητούσαν οι κολλεγιάρχες των Βρετανικών και Γαλλικά κολλεγίων. Επαγγελματική αναγνώριση για να αυξηθεί η πελατεία και να αναπτυχθεί έτσι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ένας παράλληλος παρασιτικός μηχανισμός, όπως η παραπαιδεία στο λύκειο, που θα απορροφά τους μαθητές που κόβονται από το νέο σκληρό εξεταστικό σύστημα του Λυκείου που παρουσίασε η Υπουργός (Παρα)Παιδείας πρόσφατα και θα δίνει 3ετείς τίτλους επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών, τεχνικών, οικονομολόγων κλπ.
Πιο συγκεκριμένα: Δημιουργείται το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) το οποίο μέχρι το 2013 θα είναι εκείνο που θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολλεγίων. Από κει και πέρα (μετά το 2013) θα αναλάβουν οι επιστημονικές ενώσεις (τεε, ιατρικοί - δικηγορικοί σύλλογοι ,οικονομικό επιμελητήριο κλπ) την αναγνώριση και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και με ποιο τρόπο δίνονται οι τίτλοι είναι ζήτημα του μητρικού κολλεγίου ΚΑΙ ΜΟΝΟ. (Ακόμη χειρότερα δηλαδή και από την αρχική πρόταση της ΝΔ...)
Τα αποτελέσματα αυτής της αναγνώρισης - Η διάλυση των πτυχίων
Η είσοδος του νέου μηχανισμού της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των ιδιωτικών τίτλων στην απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και στην αγορά εργασίας μπορούμε να πούμε ότι «αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».
Η είσοδος των αποφοίτων των κολλεγίων στην αγορά εργασίας θα εκτοξευθεί τώρα που το κράτος τους αναγνωρίζει και δικαιώματα. Είναι λογικό ότι νέοι θα συρρεύσουν προκειμένου να παρακαμφθούν οι πανελλήνιες αλλά και τα 4 η 5 έτη σπουδών (έναντι 3ων).
Οι νέοι αριθμοί τιτλούχων και πτυχιούχων οικονομολόγων, τεχνικών, γιατρών κλπ θα δημιουργήσουν «νέους κανόνες» απορρόφησης στην εργασία:
• Σκληρές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος .
• Τεράστια αύξηση των υποψηφίων στον ΑΣΕΠ, αφού πια συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, και άρα περισσότερες αποτυχίες, περισσότερη συμπίεση.
• Διόγκωση μαζικών κλάδων εργαζόμενων και άρα μικρότερη προσφορά από την εργοδοσία. Μικρότεροι μισθοί, μεγαλύτερα ωράρια, ανεργία για όλους τους αποφοίτους. Ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα ΚΕΣ αφορούν οικονομικές σχολές,αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτή η ρύθμιση.
Αγώνας μαζικός, η απάντησή μας από δω και μπρος!!!
Δεν τους φτάνανε τα χρέη δεκαετιών που φόρτωσαν στους εργαζόμενους:
οι μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο, οι νέοι φόροι, η διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία...
Χτυπάνε τη νεολαία και τους νέους εργαζόμενους, πετάνε στα σκουπίδια τα πτυχία των φοιτητών και ρευστοποιούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την αναγνώριση των κολλεγίων και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σέρνοντάς τους σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που οι ίδιοι ετοίμασαν. Προσφέρουν στους εργοδότες μια μάζα περιπλανώμενων διπλωματούχων, έτοιμους να υποταχτούν στους πιο ταπεινωτικούς όρους εργασίας.
Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Αυτές οι μέρες, είναι μέρες αγώνα! Είναι οι μέρες που ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία και όλη η κοινωνία απεργούν, κατεβαίνουν στους δρόμους και αντιπαλεύουν τα πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα που έχει δει ο τόπος.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπεί κανέναν. Έχει παραβεί κάθε προεκλογική δέσμευσή της. Δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από το να εφαρμόζει τους νόμους της ΝΔ! Αποφασίζει υπό την εποπτεία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Διαλύει κάθε κοινωνική κατάκτηση μαζί και τη δημόσια εκπαίδευση.

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: