15 Απρ 2010

Με αγώνες απαντάμε σε όσα μας ετοιμάζουν...

Είναι σαφές ότι διανύουμε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους όσο αναφορά την εμπέδωση των αναδιαρθρώσεων που προσπαθεί να περάσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα. Σε λιγότερο από έξι μήνες ύστερα από την εκλογή του στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, έχει καταφέρει να διαψεύσει όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Τη θέση ενός φιλολαϊκού προφίλ που ήθελε να έχει προεκλογικά, έχει πλέον πάρει ένα βαθιά αντιδραστικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εφαρμόσει τόσο σκληρά μέτρα, που ούτε η ΝΔ είχε τολμήσει να καταθέσει σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης, αναιρώντας και ιστορικά κεκτημένα του εργατικού κινήματος. Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: απ’ τη μία έντονη φορομπηξία και εντεινόμενη λιτότητα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση βασικών ειδών κ.ά) και ταυτόχρονα προσπάθεια χειροτέρευσης των όρων εργασίας. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική συγκεφαλαιώνεται σήμερα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και μέσα από την πίεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα πλαίσια εναρμόνισης όλων των χωρών με το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μέσα στον Απρίλη αναμένεται να ψηφιστούν το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε ό ,τι έχει σχέση με το φορολογικό, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στόχο δεν έχει φυσικά την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων αλλά αντίθετα στοχεύει στην χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του απλού εργαζόμενου. Έτσι για άλλη μια φορά ο εργαζόμενος επιβαρύνεται και πληρώνει μια κρίση την οποία δεν δημιούργησε ο ίδιος αλλά το μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο κατά ένα περίεργο τρόπο δεν προβλέπει τίποτα το νέο νομοσχέδιο παρά μόνο την μείωση της φορολόγησης του! Τέλος σε ό ,τι έχει σχέση με τη νέα νομοθεσία για το ασφαλιστικό είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση μιλάει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για τα σχέδια της:αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης έως και πέντε χρόνια,μείωση των συντάξεων και γενικά μία κατάσταση που καθιστά αβέβαια το μέλλον μας σαν αυριανούς εργαζόμενους.
Παρότι είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί τα θέματα παιδείας στη συγκυρία,βλέπουμε να προσπαθεί να προχωρήσει σε επιμέρους αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης. Μάλιστα την Παρασκευή 8/4 είχαμε μία εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα των κολλεγίων.Το συμβούλιο της επικρατείας αναγνώρισε τα ΚΕΣ και ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους μέσω προεδρικού διατάγματος.Φαίνεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η ειρωνεία της κυβέρνησης που ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τη ΝΔ για την προσπάθεια αναγνώρισης των ΚΕΣ.Ακόμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ψηφίσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων το οποίο προβλέπει:
o Την αντιστοίχιση των πτυχίων σύμφωνα με τους κύκλους σπουδών της Μπολόνια (bachelor – master – διδακτορικό) σε επαγγελματικά “προσόντα” και δεξιότητες με βάση την κατάταξη τους σε 8 επίπεδα .
o Την προώθηση του Europass & του Ατομικού Μητρώου Δια Βίου Μάθησης (ατομικός φάκελος προσόντων) .
o Την αντιστοίχιση των πτυχίων της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαβάθμισης ποιότητας .
o Τη δημιουργία ενιαίου φορέα πιστοποίησης και αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων
Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω για την ένταξη μας στην εργασία και την φοιτητική μας καθημερινότητα;
o Την αποστοίχιση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο. Τα πτυχία μας πλέον θα αποτελούν απλά πιστοποιητικά γνώσεων, θα αποτελούν "άλλο ένα χαρτί” και δεν θα εξασφαλίζουν την εύρεση εργασίας με αξιοπρεπείς όρους.
o Την κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης των αποφοίτων και τη στροφή στον Ατομικό Φάκελο Προσόντων και το διαρκές προσωπικό τρέξιμο ως διέξοδο στην προσπάθεια ένταξης και παραμονής των αποφοίτων στην εργασία. Θέλουν να αντιστοιχίσουν τα πτυχία μας σε πιστωτικές μονάδες, καταργώντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης εργασίας Αντίθετα προνομιμοποιείται η λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των αποφοίτων, και ο “σώζων εαυτώ σωθείτω”. Μας θέλουν να επανακαταρτιζόμαστε συνεχώς στα κάθε λογής ΙΔΒΕ, μήπως και συμπληρώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να εργαστούμε αξιοπρεπώς.
o Την εφαρμογή της αξιολόγησης αλλά και του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσω της λογικής των 8 βαθμίδων. Πάντα στη βάση ανταποδοτικών κριτηρίων, και ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πιέζεται συνεχώς σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση μέσω αλλαγών στα προγράμματα σπουδών, αύξηση της εντατικοποίησης και του καθημερινού τρεξίματος στη λογική του “ανταγωνισμού”, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης σε όσες σχολές δεν πειθαρχούν.
Τέλος προσπαθεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την παιδαγωγική επάρκεια, με στόχο το πτυχίο να μην είναι αρκετό για την παιδαγωγική επάρκεια και να χρειάζονται περεταίρω πιστοποιήσεις για να δουλέψουμε ως καθηγητές,ακριβώς σε μία λογική απαξίωσης του πτυχίου.Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο αυτό θίγει και τους απόφοιτους οικονομικού που θέλουν να δώσουν ΑΣΕΠ.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ,το φοιτητικό ,νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα θα πρέπει να οξύνει ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις του. Κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ ,ΑΔΕΔΥ. Κόντρα στον δρόμο της συναίνεσης και στήριξης των μέτρων και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνουν οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στα πανεπιστήμια ,αλλά και κόντρα σε λογικές περιχαράκωσης και αγώνα για την συγκρότηση του κόμματος και μόνο (ΜΑΣ) οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να μπουν σε διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων ,με την ανάγκη πολιτικού και κινηματικού συντονισμού με τους υπόλοιπους χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας .Με καταλήψεις των σχολών ,με απεργιακές κινητοποιήσεις και με μαζικές διαδηλώσεις απαντάμε στην κρίση και τα μέτρα που μας φέρνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: