21 Φεβ 2010

Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΥΝΕΙ...

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης βλέπουμε σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πριν λίγους μήνες κατηγορούσε τη ΝΔ για τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα της, έχει φροντίσει να βάλει το «σοσιαλιστικό χεράκι» της σε όλα όσα μας αφορούν ώστε να κάνει με κάθε τρόπο τις ζωές μας πιο δύσκολες .Και ενώ υποσχόταν μια πράσινη ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο! Μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα προσπαθεί να προχωρήσει μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις,που δεν τόλμησε ούτε η ΝΔ να ψηφίσει.Στο ασφαλιστικό επιχειρεί την εκ νέου αλλαγή του και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης,ενώ προωθεί και τη φορομπηξία ρίχνοντας στο τραπέζει και σενάρια όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η περικοπή των μισθών.Με την πολιτική αυτή,έχει καταφέρει να βγάλει όλο τον κόσμο στους δρόμους (λιμενεργάτες ,αγρότες ,δημοσίους υπαλλήλους) και έχει κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο θέμα συζήτησης !Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στη συγκεκριμένη περίπτωση διαδραματίζει ρόλο «μπαμπούλα» που μας υπαγορεύει τι να κάνουμε…(λες και ξαφνικά για όλα τα δεινά φταίει η Ελλάδα…)

αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις ...
Τα παραπάνω ζητήματα ,αποτελούν αυτά που έχει επιλέξει να προβάλει πιο επιτακτικά η κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η Άννα Διαμαντοπούλου, η νέα υπουργός παιδείας, ιεραρχεί και προχωράει επιθετικά την αναγνώριση των ΚΕΣ και την κατάργηση του ασύλου. Με λίγα λόγια η νέα κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει τους χειρότερους όρους εργασίας για εμάς,ήδη μέσα από το πανεπιστήμιο.
Μία από τις πιο αντιδραστικές τομές που προωθούνται είναι αυτή της αναγνώρισης των ΚΕΣ,μιας τομής που συμπυκνώνει μία σειρά αντιδραστικών μέτρων.Κομβικά,η αναγνώριση των ΚΕΣ στοχεύει:
 Τους ασκούς του Αιόλου θα ανοίξει για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για το πώς αυτά θα απονέμονται η αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και τελικά την απόσχισή τους από τα πτυχία. Δε χρειάζεται άλλωστε να γίνει πιο φανερό ότι όταν για παράδειγμα το πτυχίο ενός απόφοιτου ΚΕΣ Λογιστικής αντιστοιχηθεί με το αντίστοιχο κομμάτι μιας εξειδίκευσης του Οικονομολόγου, αυτό αυτόματα θα σημαίνει απαξίωση των πτυχίων μας και μείωση των μέχρι τώρα προσδοκιών μας στην εργασία. Συν τοις άλλοις οι οικονομικές σχολές είναι οι άμεσα θιγόμενες για τον λόγο του ότι τα περισσότερα από αυτά τα παραρτήματα είναι κατά βάση άμεσα συνυφασμένα με πτυχές της οικονομικής επιστήμης. Ο στόχος της οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει εργαζόμενους με χαμηλές προσδοκίες, που θα ζητάνε μικρές αμοιβές ή θα δουλεύουν με κακούς όρους (π.χ. με κακή ασφάλιση) και οι οποίοι μέσω του ανταγωνισμού που θα δημιουργείται θα πιέζουν προς την κατεύθυνση να δουλεύουν χειρότερα και όλοι οι υπόλοιποι. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι κάθε ένας απόφοιτος θα έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα στόχο έχει να αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο το συμφέρον του ξεχωριστά από το συνεργάτη του και έτσι να χάνεται η αξία του συλλογικού αγώνα για το συλλογικό συμφέρον.
 Η αναγνώριση των ΚΕΣ θα αποτελέσει μέσο για να αναγνωρισθούν και να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επιλέγεται ο πλάγιος δρόμος για να αναθεωρήσει το άρθρο 16 , αφού η τελευταία προσπάθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέληξε μάταιη λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος. Τα ΚΕΣ ως κατεξοχήν ιδιωτικές σχολές ή παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω της αναγνώρισης τους θα σύρουν το χορό της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.
 Παράλληλα η κοινή αξιολόγηση τους με τα δημόσια θα οδηγεί τα τελευταία πιεζόμενα να αναδιαρθρώνονται και αυτά προς αντιδραστική κατεύθυνση. Επί της ουσίας τα ΚΕΣ ως σχολές που είναι κατά φύση αναδιαρθωμένες θα πιέζουν και της δημόσιες υπό ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης να λειτουργήσουν έτσι και αυτές. Αυτό σημαίνει πίεση προς τις δημόσιες σχολές να έχουν αναδιαρθωμένα προγράμματα σπουδών (τα προγράμματα σπουδών των ΚΕΣ παρέχουν εξειδικευμένες και εύκολα απαξιώσιμες γνώσεις), περαιτέρω εντατικοποίηση , μεταφορά της επιχειρηματικής λειτουργίας , χτύπημα στο φοιτητικό συνδικαλισμό (τα ΚΕΣ δεν έχουν καν φοιτητικούς συλλόγους και δε συγκροτούν κανένα ίχνος συλλογικής υπεράσπισης των συμφερόντων των σπουδαστών).
 Θα εισάγει ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.Όποιοι δεν καταφέρνουν να εισάγονται σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από τις πανελλήνιες,θα πιέζονται να πληρώσουν σε ένα ιδιωτικό κολέγιο για να καταφέρουν να πάρουν ένα χαρτί στα χέρια τους.Με αυτό τον τρόπο,η εκπαίδευση θα γίνει με πίο έντονο τρόπο,προνόμιο για τους λίγους και έχοντες.

Σε ό,τι έχει σχέση με την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου η νέα υπουργός έχει ήδη προβεί σε αποστολή επιστολών προς τους πρυτάνεις πανελλαδικά προκειμένου να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή του νόμου . Μεταξύ άλλων τους ζητά να ορίσουν με ακρίβεια τους χώρους στους οποίους ισχύει το άσυλο, αλλά και να καταγράψουν αυτούς που τελούν υπό χρόνια κατάληψη. Ο νέος νόμος-πλαίσιο ορίζει οτι το άσυλο ισχύει μόνο σε χώρους που γίνεται εκπαίδευση και έρευνα,κοινώς μία κατάληψη ή μια γενική συνέλευση δεν καλύπτεται από άσυλο.Ακριβώς αυτό είναι που θέλουν να χτυπήσουν καθώς αντιλαμβάνονται ότι το άσυλο είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών , ελεύθερου συνδικαλισμού και τελικά ένας χώρος που διασφαλίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγώνων με ριζοσπαστικές μορφές!
Και υστέρα από όλα αυτά που ήρθαν αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν το μοναδικό πράγμα που έχουμε να πούμε είναι πως οι φοιτητές έχουν μάθει να απαντάνε με τον πιο άμεσο τρόπο. Τον ίδιο δρόμο είχαν διαλέξει και στο παρελθόν με τις μαζικές γενικές τους συνελεύσεις , με τις καταλήψεις διαρκείας και τις κινητοποιήσεις τους… Έτσι σταμάτησε η αναθεώρηση του συντάγματος, έτσι μπλοκαρίστηκε και συνεχίζει να μπλοκάρεται η εφαρμογή των αντι-εκπαιδευτικών νόμων στην πράξη, έτσι πετυχαίνονται στόχοι που βελτιώνουν την φοιτητική καθημερινότητα.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας για ζητήματα που αφορούν τη σχολή αλλά και το πανεπιστήμιο συνολικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: