21 Δεκ 2008

Ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

Κάτω η Κυβέρνηση των δολοφόνων

Η συγκυρία σήμερα είναι έντονα φορτισμένη από τη λαϊκή οργή που ξέσπασε αυτές τις μέρες με αφορμή την δολοφονία του 15χρονου. Οργή όχι μόνο της φοιτητιώσας νεολαίας αλλά και του συνόλου του εργαζόμενου κόσμου που εκφράστηκε από μαζικά συλλαλητήρια,μαζικές απεργίες και πορείες. Κόντρα στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιβάλλει την λαϊκή συναίνεση, γύρω από το σύνθημα της εθνικής ενότητας, και στις προτάσεις για ματαίωση απεργιών και διαδηλώσεων, εργαζόμενοι μαθητές και φοιτητές έδωσαν δυναμικό παρόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα συνθήματα για ανατροπή της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής σε εργασία και εκπαίδευση ήταν αυτά που έδειξαν το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα.

Η δολοφονία αυτή αποτελεί την αφορμή, δεν είναι μια απλή ατυχία, ούτε ατομικό λάθος του συγκεκριμένου ειδικού φρουρού. Και τα αίτια της οργισμένης νεολαίας και της μαζικής αμφισβήτησης του λαού βρίσκονται πιο βαθιά! Είναι το σύστημα που γέννησε την οικονομική κρίση και τώρα ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο ληστρικής εκμετάλλευσης, εντείνοντας την ήδη βάναυση λιτότητα.

Αιτία είναι η πολιτική που στην εργασία φέρνει την κατάργηση της μονιμότητας, την εγκαθίδρυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας αλλά και την καθήλωση των μισθών. Με το ήδη ψηφισμένο ασφαλιστικό που εφαρμόζεται και τον αναμενόμενο αντεργατικό προϋπολογισμό συμπληρώνεται ένα κομμάτι της επίθεσης απέναντι εργατικά δικαιώματα. Αιτία είναι η πολιτική που χτυπά την νεολαία φέρνοντας σήμερα τα ΚΕΣ , με την προσπάθεια για εφαρμογή του νόμου-πλαισίου αλλά και συνολικά με το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που έχει σκοπό την δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολήσιμος, θα είναι πειθήνιος και πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Ένας εργαζόμενος χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των αναγκών του. Αιτία τελικά είναι η γενιά των 700 ευρώ, η ανασφάλιστη εργασία, οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, η πειθάρχηση της νεολαίας, η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Αιτία είναι η συνεχιζόμενη καταστολή απέναντι σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, η ποινικοποίηση των απεργιών. Αιτία είναι η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι το ίδιο το μέλλον και ο εργασιακός μεσαίωνας που μας προετοιμάζουν.

Απέναντι σε όλα αυτά το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα πρέπει να θέσει βασικούς στόχους το επόμενο διάστημα. Το σύνθημα «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων και κάθε διαχειριστή αυτής της πολιτικής» θα πρέπει να ενώσει εργαζόμενους και νεολαία. Μέσο και βασικά όπλα προς αυτό το στόχο είναι τα μαζικά συλλαλητήρια που γίνονται σε κάθε πόλη σε όλη την χώρα με την συντριπτική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, οι καταλήψεις στα σχολεία και στις σχολές, και τελικά οι απεργίες στους χώρους εργασίας.

Την ώρα που μας λένε πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να δώσει στους εργαζομένους – και σε εμάς αύριο – αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, αποτελεί όχι μόνο αναγκαίο αλλά και δυνατό αίτημα να σπάσει το φράγμα της λιτότητας και της περιπλάνησης και να έχουμε λιγότερη δουλειά μόνιμη και σταθερή, με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία και δωρεάν μετακίνηση.

Είναι βασικό το επόμενο διάστημα πλήθος κόσμου να βγει στους δρόμους να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική σε παιδεία-εργασία για την ήττα και την ανατροπή της κυβέρνησης αλλά τελικά και την διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του σε παιδεία και εργασία. Η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας που πυροδότησε αυτή τη κοινωνική έκρηξη έχει πολιτικές αιτίες αλλά πρέπει να πάρει και πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και να θέσει συγκεκριμένες αιχμές. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά οι αγώνες και τα δίκαια αιτήματά μας πρέπει να ανατροφοδοτήσουν τους μαζικούς κοινωνικούς χώρους, δηλαδή τους φοιτητικούς και εκπαιδευτικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και τις μαθητικές συνελεύσεις.

Απαιτούμε την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΉΜΑΤΟΣ καθώς και σε σχολεία και εργατικούς χώρους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: