15 Οκτ 2008

Κυβέρνηση Εναντίον Σχολών

Μάθαμε να νικάμε και θα ξανακερδίσουμε!
Συνάδελφοι,
Η δύναμη του φοιτητικού κινήματος έχει ορίσει ένα ολότελα διαφορετικό πεδίο αντιπαράθεσης με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα πανεπιστήμια. Είναι η δύναμη αυτή των φοιτητών που εγγυήθηκε την αποτυχία της αναθεώρησης του άρθρου 16. Είναι η δύναμη αυτή των φοιτητών που θα διασφαλίσει ότι ο νόμος-πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί! Το φοιτητικό κίνημα έχει στρώσει το δρόμο της αποτυχίας της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης… Εδώ και χρόνια ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονται (βλέπε Αξιολόγηση και Πιστωτικές Μονάδες από το 2005…) , τμήματα και σχολές αρνούνται να συμμορφωθούν σε αυτά που κατά καιρούς φέρνουν οι κυβερνήσεις. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (σύλλογοι καθηγητών και πανεπιστημιακών –βλέπε ΟΛΜΕ και ΠΟΣΔΕΠ) στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και διαλαλεί τη διαφωνία της με την απόλυτη λογική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κατεβάζουν νόμους που κανένας δε θέλει.
Μα όποιος δε θέλει να ακούσει…
…είναι χειρότερος από όλους τους κουφούς

Την κουφή φαίνεται να παριστάνει η ΝΔ αφού εξαγγέλλει την αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών) και γενικότερα των τρίχρονων κολλεγίων ως ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Παράλληλα, η οδηγία για τα ΚΕΣ θέλει τα πτυχία τέτοιων ιδρυμάτων ισάξια με αυτά συναφών πανεπιστημιακών σχολών.

Τι φέρνει η αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών)
* Τους ασκούς του Αιόλου θα ανοίξει για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για το πώς αυτά θα απονέμονται η αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και τελικά την απόσχισή τους από τα πτυχία. Δε χρειάζεται άλλωστε να γίνει πιο φανερό ότι όταν για παράδειγμα το πτυχίο ενός απόφοιτου ΚΕΣ Λογιστικής αντιστοιχηθεί με το αντίστοιχο κομμάτι μιας εξειδίκευσης του Οικονομολόγου, αυτό αυτόματα θα σημαίνει απαξίωση των πτυχίων μας και μείωση των μέχρι τώρα προσδοκιών μας στην εργασία. Συν της άλλης οι οικονομικές σχολές είναι οι άμεσα θιγόμενες για τον λόγο του ότι τα περισσότερα από αυτά τα παραρτήματα είναι κατά βάση άμεσα συνιφασμένα με πτυχές της οικονομικής επιστήμης. Ο στόχος της οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει εργαζόμενους με χαμηλές προσδοκίες, που θα ζητάνε μικρές αμοιβές ή θα δουλεύουν με κακούς όρους (π.χ. με κακή ασφάλιση) και οι οποίοι μέσω του ανταγωνισμού που θα δημιουργείται θα πιέζουν προς την κατεύθυνση να δουλεύουν χειρότερα και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτή η πολιτική της απαξίωσης των πτυχίων συνδέεται και ενισχύεται και από το μέτρο των Πιστωτικών Μονάδων που εξατομικεύει τα πτυχία και τα απονέμει ως πακέτα δεξιοτήτων και προσόντων στους απόφοιτους, κομματιάζοντας έτσι και τα δικαιώματα μας στο επάγγελμα (διαφορετικές Πιστωτικές Μονάδες και διαφορετικό Συμπλήρωμα Διπλώματος θέλουν να σημαίνουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε απόφοιτο της ίδιας σχολής). Επιπρόσθετα το γεγονός ότι κάθε ένας απόφοιτος θα έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα στόχο έχει να αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο το συμφέρον του ξεχωριστά από το συνεργάτη του και έτσι να χάνεται η αξία του συλλογικού αγώνα για το συλλογικό συμφέρον.

* Η αναγνώριση των ΚΕΣ θα αποτελέσει μέσο για να αναγνωρισθούν και να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τον πλάγιο δρόμο για να αναθεωρήσει το άρθρο 16 , αφού η τελευταία της προσπάθεια κατέληξε μάταιη λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος. Τα ΚΕΣ ως κατεξοχήν ιδιωτικές σχολές ή παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω της αναγνώρισης τους θα σύρουν το χορό της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

* Παράλληλα η κοινή αξιολόγηση τους με τα δημόσια θα οδηγεί τα τελευταία πιεζόμενα να αναδιαρθρώνονται και αυτά προς αντιδραστική κατεύθυνση. Επί της ουσίας τα ΚΕΣ ως σχολές που είναι κατά φύσει αναδιαρθωμένες θα πιέζουν και της δημόσιες υπό ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης να λειτουργήσουν έτσι και αυτές. Αυτό σημαίνει πίεση προς τις δημόσιες σχολές να έχουν αναδιαρθωμένα προγράμματα σπουδών (τα προγράμματα σπουδών των ΚΕΣ παρέχουν εξειδικευμένες και εύκολα απαξιώσιμες γνώσεις), περαιτέρω εντατικοποίηση , μεταφορά της επιχειρηματικής λειτουργίας , χτύπημα στο φοιτητικό συνδικαλισμό (τα ΚΕΣ δεν έχουν καν φοιτητικούς συλλόγους και δε συγκροτούν κανένα ίχνος συλλογικής υπεράσπισης των συμφερόντων των σπουδαστών).

Απέναντι στις αλλαγές που μας προτείνουν έχουμε απάντηση...
Σε αντιπαράθεση με τη λογική που θέλουν για τα πτυχία μας και την εργασιακή μας προοπτική απαιτούμε στην κατεύθυνση των αιτημάτων που έβαλε το φοιτητικό κίνημα, ΕΝΙΑΙΑ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ που θα καλύπτουν όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου και έτσι θα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο εύρος εργασίας.

Τι αντιστοιχεί να κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι...
Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα ΚΕΣ, να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο δεν αντιστοιχεί τίποτα λιγότερο στους συλλόγους από το να αρθρώσουν καταρχήν ενιαία πολιτική τοποθέτηση αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι τώρα που απαιτείται ενιαίος κινηματικός βηματισμός που θα διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους μάχης εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι κυρίαρχα οι σύλλογοι οφείλουν να συνεχίσουν με μία λογική κοινωνικού και πολιτικού συντονισμού με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς ώστε η πάλη να δυναμώσει. Να διαμορφώσουμε όρους αντιπαράθεσης των Τμημάτων με την αναγνώριση των ΚΕΣ .Ηδη η Γενική Συνέλευση Τμήματος ΟΙκονομκού καθώς επίσης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν πάρει απόφαση ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ!

Το φοιτητικό κίνημα απόδειξε με τη μάχη του ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο-πλαίσιο ότι μπορεί να πετυχαίνει νίκες όσο και αν πολλοί δεν το πίστευαν. Μπροστά στην απειλή ότι τα πτυχία μας θα γίνουν κουρελόχαρτα και ενάντια στην επιλογή της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα ΚΕΣ θα εγγυηθούμε με όπλο τους συλλογικούς αγώνες τα κεκτημένα μας. Μάθαμε να νικάμε και θα ξανακερδίσουμε! Η αναγνώριση των ΚΕΣ δε θα περάσει!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11Νοέμβρη,ώρα 12:00 στην Παμ16.

Δεν υπάρχουν σχόλια: