6 Μαρ 2010

Όλοι στους δρόμους…την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς!

Πέντε μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης βλέπουμε σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής.Η νέα κυβέρνηση,το ΠΑΣΟΚ,έχει καταφέρει μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να περάσει όλα όσα προσπαθούσε και δεν πρόλαβε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.Με λίγα λόγια ενώ ένα προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ για τα αντιλαϊκά της μέτρα και μεταρρυθμίσεις ,βλέπουμε να προσπαθεί να προχωρήσει στην ψήφιση μίας σειράς νομοσχέδιων που ούτε η ΝΔ είχε τολμήσει να εξαγγείλει.Υπό αυτή την έννοια,όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν πέσει στο κενό και τη θέση του φιλολαϊκού προφίλ που ήθελε να περάσει προεκλογικά,έχει πάρει ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό προφίλ.Σημαντικός παράγοντας τρομοκράτησης και πίεσης ώστε ο κόσμος να πειστεί ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία,είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά και τα ΜΜΕ που καθημερινά προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα πτωχεύει και πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα.
Στις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού ,είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και την προσπάθεια ψήφισης μίας σειράς αντιλαϊκών μέτρων.Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

• Αύξηση ΦΠΑ,τόσο του βασικού από 19%σε21%,όσο και του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από 4,5%σε5%.Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΦΠΑ είναι ένας έμμεσος φόρος που πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους και μισθωτούς.
• Περικοπές μισθών στο δημόσιο σε τραγικά επίπεδα,μέσω των περικοπών σε δώρο Πάσχα,Χριστουγέννων αλλά και επιδομάτων.Είναι δεδομένο πως σε μια τέτοια κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα το επόμενο διάστημα.
• Αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ειδικού φόρου κατανάλωσης.
• Αύξηση της βενζίνης και του πετρελαίου 15%.
• Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών.
• Πάγωμα των προσλήψεων,που θα οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Αυτά αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση,μέτρα που μάλλον δεν είναι επαρκή για την ΕΕ,καθώς υπογραμμίζει ότι από το 2011 θα χρειαστούν και πρόσθετα…(τι άλλο θα σκεφτούν να κάνουν άραγε;;..)
Παρά την προσπάθεια η οικονομία να φανεί σαν το μόνο πεδίο το οποίο απασχολεί την νέα Κυβέρνηση η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς και στο κομμάτι της εκπαίδευσης προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για νέο κύμα μεταρρυθμίσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρόλο που από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της δήλωσε ότι παγώνει οποιαδήποτε διαδικασία αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ., μέσα στο δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων επιχείρησε να προχωρήσει στην αναγνώριση του Εθνικού κέντρου πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, με διάφορες προτάσεις περί κατάταξης των ΚΕΣ στα επίπεδα 4 και 5.Η μεταφορά του ερωτήματος από το «ναι ή όχι Κ.Ε.Σ.» σε «ποια θα είναι η κλίμακα στην οποία θα τα κατατάξουμε», είναι στην ουσία ένα από τα πρώτα βήματα για να νομιμοποιήσει τα Κ.Ε.Σ. και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνολικότερα. Ταυτόχρονα εξαγγέλλει μείωση των δαπανών για την παιδεία,που θα ξεκινήσει ήδη από τον ερχόμενο προϋπολογισμό,με αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας παιδείας.
Απέναντι στο ασφυκτικό πλαίσιο ζωής και το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν, ο ενιαίος αγώνας νεολαίας- εργαζομένων είναι μονόδρομος. Μέσα σε αυτό το τοπίο, το φοιτητικό, νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα θα πρέπει να οξύνει ακόμη περαιτέρω τις κινητοποιήσεις του. Κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και σε αυτούς που ζητούν συναίνεση.Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους με πορείες και καταλήψεις,δείχνοντας έμπρακτα την αντίθεση σε όλα μας ετοιμάζουν.

«Εμείς που φτιάξαμε αυτό τον δρόμο, πάνω του θα ταξιδέψουμε» Μπέρτολτ Μπρέχτ

Στον δρόμο που έφτιαξαν οι αγώνες μας ταξιδεύουμε. Όχι για να λησμονούμε τις προηγούμενες «στάσεις» ούτε για να μας απογοητεύουν τα λάθη αλλά για να δούμε και να χτίσουμε τον υπόλοιπο δρόμο προς τη νίκη. Με όλη την εμπειρία από τα λάθη και τις νίκες των αγώνων θέλουμε να δώσουμε την μάχη. Τα φοιτητικά κινήματα, οι αγώνες των εργαζομένων, η εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων του αγώνα, η πρώτη λάμψη μέσα στο σκοτάδι που μας φυλακίζουν. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε την νεολαία και τους εργαζόμενους να μην μείνουν στο «σκοτάδι», ούτε μόνο να μιλούν για την κατάργησή του αλλά να το αντικαταστήσουν με το εκτυφλωτικό φως των αναγκών τους που αγωνίζονται να πραγματωθούν και μετατρέπονται από αιτήματα σε καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: