12 Οκτ 2009

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Μπορεί οι περισσότεροι να λείπαμε για διακοπές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, παρόλα αυτά τα γεγονότα εντός πανεπιστημίου ποτέ δεν μένουν στάσιμα.Έτσι λοιπόν,στα μέσα Ιουλίου άγνωστοι προχώρησαν στον βανδαλισμό πολλών σχολών εντός του πανεπιστημίου,μεταξύ αυτών και του οικονομικού. Εισέβαλλαν στα γραφεία των καθηγητών, άρπαξαν υπολογιστές ,κατέστρεψαν τον χώρο και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους ,έσπασαν τα τζάμια και κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό δύο αίθουσες.Πραγματικά από τύχη γλίτωσε η γραμματεία,καθώς δεν κατάφεραν να την παραβιάσουν.
Αυτό το γεγονός έρχεται και προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων και αποτελεί μία ακόμα προβοκατόρικη κίνηση,που αντικειμενικά εξυπηρετεί τους σκοπούς αυτών που με τόσο πάθος προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου(υπουργοί Παιδείας,ΜΜΕ,‘’αξιότιμοι’’ δημοσιογράφοι βλ.Πρετεντέρης) .Η επίθεση στην κατάκτηση του ασύλου έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό,ήδη από τα φοιτητικά κινήματα το 2006-2007 ,στα οποία οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν το χώρο για να μπορούν ελεύθερα να συνεδριάζουν και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους. Πολλοί προσπαθούν να δώσουν μια εικόνα ενός ασύλου που το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τους κουκουλοφόρους και κάθε είδους επεισόδια.Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική.
Το άσυλο αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες διεκδικήσεις που έχει καταφέρει να κατοχυρώσει το φοιτητικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα.Και προφανώς δεν μόνο αυτό που πολλοί θέλουν να ονομάσουν ΄΄ακαδημαϊκό άσυλο΄΄ ή άσυλο ΄΄ελεύθερης διακίνησης ιδεών’’,αλλά η έννοια του ασύλου σηματοδοτεί πολλά περισσότερα. Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί ιστορική νίκη και θεσμική κατάκτηση του Φοιτητικού και Εκπαιδευτικού Κινήματος να μπορεί να κινητοποιείται, να ελέγχει το χώρο του και να τον διαχειρίζεται όπως αυτό θέλει (χρησιμοποιώντας το ακόμα και για να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς του κράτους με καταλήψεις ή σπασίματα τμημάτων) χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί ή να ποινικοποιείται. Με αυτή την έννοια η υπεράσπιση του ασύλου γίνεται κατά βάση από μια σκοπιά υπεράσπισης της δυνατότητας του φοιτητικού κινήματος να κινητοποιείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Κορυφαία άλλωστε στιγμή συνεισφοράς του ασύλου στο λαϊκό κίνημα ήταν ο Νοέμβρης του ’73 και η κατάληψη που πραγματοποίησαν τότε οι φοιτητές στο χώρο του ΕΜΠ.
Παρά την επίθεση και τη λάσπη που δέχεται το άσυλο εδώ και πολλά χρόνια(ο νέος νόμος-πλαίσιο άλλωστε μιλά για τελείως διαφορετικό άσυλο,με απώτερο σκοπό την κατάργηση του…)το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να είναι τόσο πολιτικά,όσο και οργανωτικά έτοιμο να απαντήσει στις προκλήσεις.Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις…

Απαιτούμε:

-Άμεση πρόσληψη δημόσιων φυλάκων στο πανεπιστήμιο.Καμία εταιρία σεκιούριτι να μην εισέλθει στο πανεπιστήμιο,καμία κάμερα μέσα στις σχολές,καμία κίνηση που στοχεύει στην κατάργηση του ασύλου.

-Κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιο που μιλά για ριζική αλλαγή του ασύλου.

-Επέκταση του ασύλου σε εργασιακούς και σχολικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: