2 Μαρ 2008

Τι είναι τα σχήματα της ΕΑΑΚ;

Πρόκειται για ένα δίκτυο από ανεξάρτητα σχήματα τα οποία συνεργάζονται άμεσα μέσα στο πανεπιστήμιο. Η ανεξαρτησία αυτή τους επιτρέπει να έχουν αυτοτελή πολιτική δράση και να μην είναι απλά φερέφωνα κομμάτων που κάθε άλλο παρά τα προβλήματα της σχολής και της παιδείας ενδιαφέρονται να επιλύσουν. Επίσης, επειδή πρόκειται και για ένα μόρφωμα της ανεξάρτητης αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια, προσπαθούν να προτάξουν και μια άλλη αριστερά!Θέλουμε την αριστερά του ανυποχώρητου αγώνα,της συλλογικής πάλης,που θα είναι προσηλωμένη στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για αξιοπρεπή δουλειά, δωρεάν παιδεία , πτυχία με αξία και ζωή με δικαιώματα. Απομονώνουμε την αριστερά που αρκείται στην καταγγελία,στην «γκρίνια» και που τελικά δεν πιστεύει στη νικηφόρα προοπτική των κινημάτων. Μια αριστερά ¨από τα κάτω¨, που έχει μάθει να ακούει τον κόσμο και να παραδέχεται τα λάθη της και όχι την αριστερά που φορά παρωπίδες και δεν βλέπει τίποτα πέρα από τον εαυτό της. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της ύπαρξης των ΕΑΑΚ στα πανεπιστήμια.
Αφετηρία αυτού του μορφώματος ήταν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα νομοσχέδια της Ν.Δ. για την παιδεία και την εργασία του ’90-’91. Τότε όλη η Ελλάδα είχε συγκλονιστεί από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στη Πάτρα, που «τόλμησε» να αμφισβητήσει την τότε αντιλαϊκή πολιτική. Αυτά τα γεγονότα ήταν και η αφορμή της γένεσης των Ε.Α.Α.Κ.
Τα σχήματα συντονίζονται ανά πόλεις αλλά και πανελλαδικά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, όπου συζητάνε, και μέσα από τον πλούτο των απόψεων που ξεδιπλώνονται προσπαθούν να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για όλα τα μέτωπα που ανοίγονται στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (π.χ. φοιτητική μέριμνα και νομοσχέδια).
Έτσι τα μεμονωμένα ανεξάρτητα σχήματα που δραστηριοποιούνται σε κάθε σχολή φτιάχνουν μια συνεκτική δομή-πολιτικό μόρφωμα που ονομάζεται δίκτυο σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης ή πιο απλά Ε.Α.Α.Κ.
Για τους παραπάνω λόγους τα Ε.Α.Α.Κ. δεν αποτελούν με την στενή έννοια του όρου παράταξη. Αυτός ο πλουραλισμός απόψεων και συνάμα η διατήρηση της ανεξαρτησίας κάθε σχήματος που συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ. είναι το καύσιμο που μας επιτρέπει να παλεύουμε στο πανεπιστήμιο για την προάσπιση των συμφερόντων μας άλλα βέβαια και για την περαιτέρω διεύρυνσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: